4. Knygos / Books

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 338
  • book; ;
    Kaunas : Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Akademinė leidyba
    Sveikas ir saugus maistas yra pagrindinis visuomenės iškeltas uždavinys maisto perdirbimo įmonėms. Šiam uždaviniui įvykdyti kiekviena maisto įmonė privalo užtikrinti tinkamą maisto įmonės sanitarijos programą. sanitarija maisto įmonėse apima ne tik maisto ruošimo higieną, įrenginių švarą ir darbuotojų asmens higieną. Siekiant užtikrinti, kad gaminama produkcija būtų saugi vartotojams, privaloma atsižvelgti į reikalavimus dėl įmonės išorinės aplinkos, įmonės patalpų, naudojamos įrangos išdėstymo, priežiūros (valymo ir dezinfekavimo), atliekų tvarkymo ir kenkėjų kontrolės. [...]. Mokomoji knyga „Sanitarija maisto įmonėse“ skirta ne tik LSMU Veterinarijos akademijos Veterinarijos fakulteto, Maisto saugos, Maisto mokslo ir Veterinarinės medicinos studijų programų studentams, kurie studijų metu supažindinami su sanitarija maisto įmonėse, bet ir visiems, kurie domisi, kaip užtikrinama ir kontroliuojama sanitarija maisto įmonėse. Šioje mokomojoje knygoje pateikta informacija gali būti naudojama mokymui ir mokymuisi. [...].
      49
  • book; ;
    Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Akademinė leidyba, 2023
    Imunologija - medicinos ir biologijos mokslų šaka, kurios tyrimo objektas - gyvų organizmų imuninė sistema. Žinduolių imuninė sistema - įvairių biocheminių ir ląstelinių mechanizmų, kurių tikslas apsaugoti organizmą nuo infekcines ligas sukeliančių patogenų, svetimkūnių ir pačiame organizme susiformavusių pavojingų faktorių (pvz., vėžinių ląstelių), visuma. [...]. Kai kurie imuninės sistemos veikimo principai gali būti praktiškai pritaikomi infekcinių ir kitų ligų diagnostikoje. Serologiniai tyrimai paremti antikūno ar antigeno sąveikos principu būdingu humoralinio imuniteto reakcijai. Specifiniais antikūnais audinio mėginyje galima tiksliai identifikuoti antigeninius baltymus būdingus tam tikram infekcijos sukėlėjui. Atitinkamai, specifiniais antigeniniais baltymais galima įvertinti prieš jį susiformuojančių antikūnų kiekį skystame audinio mėginyje. Šioje knygoje pateikti dažniausiai taikomi serologiniai ir imunologiniai metodai (pvz., imunoagliutinacijos ir imunochromatografijos metodai) skirti infekcinių ligų diagnostikai ir kitų biologinių aspektų tyrimams, imuninės sistemos būklės įvertinimo tyrimai (pvz., ląstelių tėkmės citometrija) bei kiti metodai dažnai taikomi kartu su imunologiniais diagnostiniais bei imuninės sistemos būklės tyrimais (pvz., polimerazės grandininė reakcija). Mokomoji knyga skiriama studijuojantiems Veterinarinės medicinos, Maisto saugos, Gyvūnų mokslo, Gyvūno ir žmogaus sąveikos studijų programų studentams. Knygoje pateikiamos teorinės žinios su paveikslais ir schemomis bei darbų, atliekamų imunologijos laboratorijoje, aprašais. Autoriai dėkoja Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Anatomijos ir fiziologijos katedros vedėjai prof. Rasai Želvytei ir kolegoms, padėjusiems parengti šį leidinį.
      29
  • book; ; ;
    Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Akademinė leidyba, 2023
    Mikrobiologija nagrinėja mikroorganizmų sistematiką, morfologiją, struktūrą, fiziologiją, genetiką, ekologiją ir epidemiologiją, tyrimo metodus, mikroorganizmų sąveiką su aplinka ir vaidmenį joje, mikroorganizmų ir makroorganizmų tarpusavio sąveiką, sukeliamas infekcines ligas ir jų profilaktiką. Medicinos ir sveikatos priežiūros sričių specialistams, epidemiologams, genetikams būtinos mikrobiologijos žinios. Todėl ši mokomoji knyga skiriama studentams, studijuojantiems medicininėje ir veterinarinėje studijų programoje. Šioje mokomojoje knygoje nurodomos mikrobiologijos laboratorinių darbų temos. Kiekvieno laboratorinio darbo pabaigoje pateikiami klausimai savikontrolei ir būtina teorinė medžiaga, susijusi su laboratoriniu darbu. Kiekvienoje temoje, remiantis vieningu algoritmu, suformuluojami tam tikro laboratorinio darbo tikslai, apibūdinantys visus klausimus nagrinėjamus per laboratorinius darbus. Taip pat nurodomi svarbiausi studijuojami programos klausimai, kad laboratorinis darbas būtų atliekamas sąmoningai ir prasmingai. Šioje mokomojoje knygoje taip pat pateikiama papildoma medžiaga ir duomenys reikalingi laboratoriniam darbui atlikti. Kiekvienos temos sudarytas laboratorinio darbo planas, kuriame išdėstyta laboratorinio darbo atlikimo tvarka ir veiksmai, kuriuos darbo vykdytojas turi atlikti savarankiškai. Laboratorinių tyrimų parinkimo ir duomenų vertinimo Įgūdžiams formuoti sudarytos darbinės užduotys, kurias studijuojantysis sprendžia remdamasis darbinės užduoties aprašymu arba pateikiamų testų bei reakcijų rinkiniu, atitinkančiu sprendžiamą situaciją. Siekiant sudaryti galimybes studijuojančiajam savarankiškai vertinti pasirengimą, sutelkti dėmesį į kiekvienos temos svarbius dalykus, sudaryti savikontrolės klausimai. Studijuojantysis, pasirinkęs atsakymus, gali patikrinti, ar teisingai išmano temos medžiagą.
      26
  • book
    Lietuvos sveikatos mokslų universiteto akademinė leidyba, Kaunas, 2023
    Onkologijoje, gydant tam tikros vietos piktybinius solidinius navikus (storosios žarnos ir galvos kaklo vėžį), naudojami du pagrindiniai biologinės taikinių terapijos atstovai. Jų veikimas pagrįstas epidermio augimo veiksnio receptoriaus blokavimu. Tai monokloniniai antikūnai (mAB) cetuksimabas ir panitumumabas. Pastaruoju metu Lietuvoje pagal LR SAM ministro įsakymą cetuksimabas gali būti skiriamas galvos kaklo vėžiui gydyti kaip biospindulinio gydymo dalis arba derinant su chemoterapija (cisplatina bei fluorouracilu). Vėliau Cet tęsiamas kaip monoterapija iki ligos progresavimo arba netoleruojamų toksiškų reakcijų. Panitumumabas, esant laukinio tipo RAS šeimos genams, pirmiausia gali būti skiriamas metastazavusiam kairiosios storosios žarnos pusės vėžiui, šis gydymas derinamas su chemoterapija arba, jei nebuvo skirtas pagal minėtą indikaciją, naudojamas kaip trečiosios eilės gydymo monoterapija, esant tos pačios vietos metastazavusiam žarnyno vėžiui. [...]
      17
  • Galvos ir kaklo navikai yra heterogeniška navikų grupė, kurių lokalizacija gali būti nuo kaukolės pamato iki raktikaulių. Šiose anatominėse srityse daug kritinių organų, svarbių juslėms, išvaizdai, kvėpavimui, bendravimui ir valgymui. Tiek šalutinės reakcijos, tiek gydomosios dozės paskyrimas į naviką ir patologinius limfmazgius priklauso nuo radioterapijos kokybės. Pastaraisiais dešimtmečiais spindulinės terapijos kokybė, atsižvelgiant į naujas vaizdavimo, planavimo ir paskyrimo galimybes, labai pagerėjo. Norint visapusiškai išnaudoti naujų technologijų privalumus vis svarbesnis darosi tikslus taikinių ir kritinių organų apibrėžimas. Siekiant sumažinti skirtumus tarp gydytojų ir radioterapijos skyrių specialistų sampratos apibrėžiant taikinio tūrį ir kritinius organus buvo sudarytos galvos ir kaklo navikų sritinių limfmazgių lygmenų nustatymo gairės ir kritinių organų apibrėžimo gairės. Įvairiose publikacijose autoriai pateikia skirtingus kritinių organų dozės ir tūrio vertinimo kriterijus. Dėl šių skirtumų, naudojant skirtingus apibrėžimo protokolus, neįmanoma palyginti skirtingų studijų rezultatų tarpusavyje, todėl siūloma, kad tiek kasdienėje klinikinėje praktikoje, tiek daugiainstituciniuose klinikiniuose tyrimuose būtų vadovaujamasi bendromis kritinių organų apibrėžimo bei dozės ir tūrio vertinimo gairėmis. Siekiant užtikrinti aukštą radioterapijos kokybę, būtina vadovautis rekomendacijomis, kurias pateikia pasaulinės radioterapijos organizacijos: AIRO (Italijos onkologų ir radioterapeutų asociacija), CACA (Galvos ir kaklo vėžio komitetas, Nosiaryklės vėžio komitetas, Kinijos kovos su vėžiu asociacija), DAHANCA (Danijos galvos ir kaklo vėžio grupė), EORTC (Europos vėžio tyrimų ir gydymo organizacija), GORTEC (Prancūzijos galvos ir kaklo radioterapinės onkologijos grupė), IAG-KHT (Vokietijos multidisciplininė galvos ir kaklo navikų grupė), RTOG (JAV spindulinio gydymo tyrimus koordinuojančioji grupė), TROG (Tran-Tasmanijos radioterapinės onkologijos grupė) ir kitos. Mokomoji knyga skirta gydytojams onkologams-radioterapeutams, gydytojams onkologams-chemoterapeutams, gydytojams otorinolaringologams, gydytojams veido žandikaulių chirurgams bei šių specialybių gydytojams rezidentams ir medicinos studentams.
      60  9