Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12512/116436
Options
Karvių laktacijos įtaka pieno ir sūrio sudėčiai bei kokybei ganykliniu ir tvartiniu laikotarpiais
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Karvių laktacijos įtaka pieno ir sūrio sudėčiai bei kokybei ganykliniu ir tvartiniu laikotarpiais
Other Title
The Influence of Cow Lactation on the Composition and Quality of Milk and Cheese during Grazing and Barn Periods
Author
Petkelytė, Miglė |
Advisor
Other(s)
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Kauzonienė, Ilona | Komisijos narys / Committee Member |
Extent
49 p.
Date Issued
2023-01-04
Abstract
Autorė – Miglė Petkelytė
Darbo pavadinimas – Karvių laktacijos įtaka pieno ir sūrio sudėčiai bei kokybei ganykliniu ir tvartiniu laikotarpiais.
Darbo tikslas – nustatyti karvių laktacijos įtaka pieno ir sūrio sudėčiai bei kokybei ganykliniu ir tvartiniu laikotarpiais.
Darbo uždaviniai: 1. Išanalizuoti karvių laktacijos įtaka pieno primilžiui, sudėčiai (baltymų, riebalų, laktozės, urėjos kiekiui) ir SLS.
2. Įvertinti ganyklinio ir tvartinio laikotarpių įtaką pieno primilžiui, sudėčiai (baltymų, riebalų, laktozės, urėjos kiekiui) ir SLS.
3. Nustatyti karvių laktacijos įtaką pieno sudėčiai (baltymų, riebalų, laktozės, urėjos kiekiui) ir SLS ganykliniu ir tvartiniu laikotarpiais.
4. Atlikti karvių pieno ir sūrio kokybės įvertinimą tvartiniu ir ganykliniu laikotarpiais.
Tyrimo metodika. Mokslinis tiriamasis darbas buvo atliktas 2021 – 2022 m. LSMU VA, Gyvūnų auginimo technologijų institute bei X pieninių galvijų ūkyje Varėnos raj. Tyrimo metu buvo tirtas 30 karvių produktyvumas, pieno ir sūrio sudėties ir kokybės rodikliai tvartiniu ir ganykliniu laikotarpiais. Pieno riebalų, baltymų, laktozės, urėjos, aktyviojo rūgštingumo kiekiai nustatyti matuokliu ,,LactoScope FTIR“, o SLS piene – skaitikliu „Somascope“. Inhibitorių medžiagų likučiai nustatyti analizatoriumi „Charm ROSA“, užšalimo temp. taškas – krioskopu „Ultrasonic 10S/LC“, o BBS – naudojant matuoklį ,,Bentley Bactocount IBC“. Sūrio riebalai ir baltymai nustatyti „FoodScan Lab“ prietaisu, o pelenų kiekis gravimetriniu metodu SDP Ch. 223. Energinė vertė, angliavandenių kiekis ir drėgmė apskaičiuojama pagal perskaičiavimo koeficientus.
Gauti rezultatai ir išvados. Tyrimo metu nustatyta, ketvirtoje ir vyresnėse laktacijose vidutinis pieno primilžis atitinkamai 3 ir 12 proc. mažesnis nei pirmose ir trečioje laktacijoje (p<0,05). Riebalų ir baltymų kiekis pirmose laktacijose ganykliniu laikotarpiu atitinkamai buvo 0,45 ir 0,24 proc. mažesnis, o laktozės kiekis 0,08 proc. didesnis, lyginant su tvartiniu laikotarpiu (p<0,01). Tvartiniu laikotarpiu trečioje laktacijoje urėjos kiekis buvo 1,4 mg/100 ml, o SLS 163,6 tūkst./ml daugiau negu pirmose laktacijose (p<0,05). Pieno mėginyje aktyvusis rūgštingumas ganykliniu laikotarpiu buvo 1,5 proc. didesnis tvartiniu laikotarpiu, o BBS tvartiniu laikotarpiu gautas net 3 kartus didesnis nei ganykliniu. Didžiausia sūrio maistinė vertė buvo II mėginio tiek ganyklinių, tiek ir tvartiniu laikotarpiais, lyginant su I ir III mėginių, tačiau gauti duomenys statistiškai nepatikimi.
Darbo pavadinimas – Karvių laktacijos įtaka pieno ir sūrio sudėčiai bei kokybei ganykliniu ir tvartiniu laikotarpiais.
Darbo tikslas – nustatyti karvių laktacijos įtaka pieno ir sūrio sudėčiai bei kokybei ganykliniu ir tvartiniu laikotarpiais.
Darbo uždaviniai: 1. Išanalizuoti karvių laktacijos įtaka pieno primilžiui, sudėčiai (baltymų, riebalų, laktozės, urėjos kiekiui) ir SLS.
2. Įvertinti ganyklinio ir tvartinio laikotarpių įtaką pieno primilžiui, sudėčiai (baltymų, riebalų, laktozės, urėjos kiekiui) ir SLS.
3. Nustatyti karvių laktacijos įtaką pieno sudėčiai (baltymų, riebalų, laktozės, urėjos kiekiui) ir SLS ganykliniu ir tvartiniu laikotarpiais.
4. Atlikti karvių pieno ir sūrio kokybės įvertinimą tvartiniu ir ganykliniu laikotarpiais.
Tyrimo metodika. Mokslinis tiriamasis darbas buvo atliktas 2021 – 2022 m. LSMU VA, Gyvūnų auginimo technologijų institute bei X pieninių galvijų ūkyje Varėnos raj. Tyrimo metu buvo tirtas 30 karvių produktyvumas, pieno ir sūrio sudėties ir kokybės rodikliai tvartiniu ir ganykliniu laikotarpiais. Pieno riebalų, baltymų, laktozės, urėjos, aktyviojo rūgštingumo kiekiai nustatyti matuokliu ,,LactoScope FTIR“, o SLS piene – skaitikliu „Somascope“. Inhibitorių medžiagų likučiai nustatyti analizatoriumi „Charm ROSA“, užšalimo temp. taškas – krioskopu „Ultrasonic 10S/LC“, o BBS – naudojant matuoklį ,,Bentley Bactocount IBC“. Sūrio riebalai ir baltymai nustatyti „FoodScan Lab“ prietaisu, o pelenų kiekis gravimetriniu metodu SDP Ch. 223. Energinė vertė, angliavandenių kiekis ir drėgmė apskaičiuojama pagal perskaičiavimo koeficientus.
Gauti rezultatai ir išvados. Tyrimo metu nustatyta, ketvirtoje ir vyresnėse laktacijose vidutinis pieno primilžis atitinkamai 3 ir 12 proc. mažesnis nei pirmose ir trečioje laktacijoje (p<0,05). Riebalų ir baltymų kiekis pirmose laktacijose ganykliniu laikotarpiu atitinkamai buvo 0,45 ir 0,24 proc. mažesnis, o laktozės kiekis 0,08 proc. didesnis, lyginant su tvartiniu laikotarpiu (p<0,01). Tvartiniu laikotarpiu trečioje laktacijoje urėjos kiekis buvo 1,4 mg/100 ml, o SLS 163,6 tūkst./ml daugiau negu pirmose laktacijose (p<0,05). Pieno mėginyje aktyvusis rūgštingumas ganykliniu laikotarpiu buvo 1,5 proc. didesnis tvartiniu laikotarpiu, o BBS tvartiniu laikotarpiu gautas net 3 kartus didesnis nei ganykliniu. Didžiausia sūrio maistinė vertė buvo II mėginio tiek ganyklinių, tiek ir tvartiniu laikotarpiais, lyginant su I ir III mėginių, tačiau gauti duomenys statistiškai nepatikimi.
Author – Miglė Petkelytė
Title of the thesis – the influence of cow lactation on the composition and quality of milk and cheese during grazing and barn periods.
The aim of the thesis is to determine the influence of cow lactation on the quantity, composition and quality of milk and milk products in grazing and barn periods.
Task of the thesis: 1. To analyze the influence of cow lactation on milk yield, composition (protein, fat, lactose, urea content) and SCC. 2. To evaluate the influence of grazing and barn period on milk yield, composition (protein, fat, lactose, urea content) and SCC. 3. To determine the influence of cow lactation on milk composition (protein, fat, lactose, urea content) and SLS during grazing and barn periods. 4. To evaluate the quality of cow's milk and cheese during grazing and barn periods.
Methodology of the research. The work was performed in 2021 – 2022 at the LSMU VA, Institute of Animal Husbandry Technologies and in the dairy cow farm located in the Varėna. The productivity of 30 cows, composition and quality indicators of milk and cheese were studied in barn and pasture periods. The amounts of milk fat, protein, lactose, urea, and active acidity were determined with the "LactoScope FTIR", SCC in milk with the "Somascope" meter. Residues of inhibitor substances were determined with the "Charm ROSA" analyzer, freezing point - with the "Ultrasonic 10S/LC" cryoscope, and BBS - using the "Bentley Bactocount IBC" meter. Cheese fat and protein are determined by the FoodScan Lab device, and ash content by the gravimetric method SDP Ch. 223. Energy value, carbohydrate content and moisture are calculated according to the conversion factor.
Results and conclusions obtained. During the study, it was found that in the fourth and older lactations, the average milk yield was 3 and 12 percent lower than in the first and third lactations (p<0.05).The content of fat and protein in the first lactations during the grazing period was 0.45 and 0.24 percent lower and the lactose content is 0.08 percent higher compared to the storage period (p<0.01). During the maintenance period, the amount of urea in the third lactation was 1.4 mg/100 ml and SCC was 163.6 thousand/ml more than in the first lactations (p<0.05). Active acidity in the milk sample was 1.5 percent higher during the grazing period than in the barn period, BBS obtained in the barn period was even 3 times higher than in the grazing. The highest nutritive value of cheese was in sample II during both periods, but the obtained data are statistically unreliable.
Title of the thesis – the influence of cow lactation on the composition and quality of milk and cheese during grazing and barn periods.
The aim of the thesis is to determine the influence of cow lactation on the quantity, composition and quality of milk and milk products in grazing and barn periods.
Task of the thesis: 1. To analyze the influence of cow lactation on milk yield, composition (protein, fat, lactose, urea content) and SCC. 2. To evaluate the influence of grazing and barn period on milk yield, composition (protein, fat, lactose, urea content) and SCC. 3. To determine the influence of cow lactation on milk composition (protein, fat, lactose, urea content) and SLS during grazing and barn periods. 4. To evaluate the quality of cow's milk and cheese during grazing and barn periods.
Methodology of the research. The work was performed in 2021 – 2022 at the LSMU VA, Institute of Animal Husbandry Technologies and in the dairy cow farm located in the Varėna. The productivity of 30 cows, composition and quality indicators of milk and cheese were studied in barn and pasture periods. The amounts of milk fat, protein, lactose, urea, and active acidity were determined with the "LactoScope FTIR", SCC in milk with the "Somascope" meter. Residues of inhibitor substances were determined with the "Charm ROSA" analyzer, freezing point - with the "Ultrasonic 10S/LC" cryoscope, and BBS - using the "Bentley Bactocount IBC" meter. Cheese fat and protein are determined by the FoodScan Lab device, and ash content by the gravimetric method SDP Ch. 223. Energy value, carbohydrate content and moisture are calculated according to the conversion factor.
Results and conclusions obtained. During the study, it was found that in the fourth and older lactations, the average milk yield was 3 and 12 percent lower than in the first and third lactations (p<0.05).The content of fat and protein in the first lactations during the grazing period was 0.45 and 0.24 percent lower and the lactose content is 0.08 percent higher compared to the storage period (p<0.01). During the maintenance period, the amount of urea in the third lactation was 1.4 mg/100 ml and SCC was 163.6 thousand/ml more than in the first lactations (p<0.05). Active acidity in the milk sample was 1.5 percent higher during the grazing period than in the barn period, BBS obtained in the barn period was even 3 times higher than in the grazing. The highest nutritive value of cheese was in sample II during both periods, but the obtained data are statistically unreliable.
Publisher
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access