Use this url to cite publication: https://hdl.handle.net/20.500.12512/115338
Options
Technologinių veiksnių įtaka kramtomųjų tablečių su kvapiųjų muskatmedžių (Myristica fragrans Houtt.) sėklų eteriniu aliejumi kokybei
Type of publication
Daktaro disertacija / Doctoral dissertation (R1)
Title
Technologinių veiksnių įtaka kramtomųjų tablečių su kvapiųjų muskatmedžių (Myristica fragrans Houtt.) sėklų eteriniu aliejumi kokybei
Other Title
Influence of Technological Factors on the Quality of Chewable Tablets with Nutmeg (Myristica fragrans Houtt.) Essential Oil
Advisor(s)
Other(s)
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Rutkaitė, Ramunė | Komisijos narys / Committee Member |
Maurina, Baiba | Komisijos narys / Committee Member |
Publisher
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Date Issued
Date Issued |
---|
2022-09-09 |
Extent
157 p.
Field of Science
Keywords
Abstract
Disertacijos darbo tikslas – įvertinti technologinių veiksnių, pagalbinių medžiagų ir muskatų sėklų eterinio aliejaus mikrokapsulių įtaką kramtomųjų gelinių tablečių kokybei. Disertacija sudaryta iš angliškos (įvadas, bendroji disertacijos dalis, 5 skyriai pagal ginamuosius teiginius ir jų publikacijas, rezultatai ir jų išvados) ir lietuviškos (bendroji disertacijos dalis, diskusija ir rezultatų apžvalga bei išvados) dalių, informacijos apie autorių, literatūros sąrašo ir publikacijų kopijų.
Tiriamajame darbe buvo nustatyta ekstrakcijos proceso įtaka veikliųjų junginių išeigai iš muskatų sėklų (Myristica fragrans Houtt.) ir įvertintas eterinio aliejaus bei hidrolato antioksidacinis, antibakterinis ir priešuždegiminis aktyvumas. Pagaminus tiesioginio tipo emulsijas su eteriniu aliejumi buvo įvertinta skirtingų emulsiklių ir eterinio aliejaus koncentracijų įtaka emulsijų kokybei ir stabilumui. Kadangi eteriniai aliejai yra lakūs ir neatsparūs aplinkos poveikiui buvo pagamintos mikrokapsulės ekstruzijos ir liofilizacijos metodais bei įvertinta jų kokybė. Pagamintos gelinės tabletės su mikrokapsuliuotu muskatų sėklų eteriniu aliejumi ir įvertintas veikliųjų junginių atsipalaidavimas imitacinėje seilių terpėje in vitro. Tokio pobūdžio tyrimai yra naudingi ir aktualūs tolesniems gelinių tablečių su mikrokapsuliuotomis formomis tyrimams.
Tiriamajame darbe buvo nustatyta ekstrakcijos proceso įtaka veikliųjų junginių išeigai iš muskatų sėklų (Myristica fragrans Houtt.) ir įvertintas eterinio aliejaus bei hidrolato antioksidacinis, antibakterinis ir priešuždegiminis aktyvumas. Pagaminus tiesioginio tipo emulsijas su eteriniu aliejumi buvo įvertinta skirtingų emulsiklių ir eterinio aliejaus koncentracijų įtaka emulsijų kokybei ir stabilumui. Kadangi eteriniai aliejai yra lakūs ir neatsparūs aplinkos poveikiui buvo pagamintos mikrokapsulės ekstruzijos ir liofilizacijos metodais bei įvertinta jų kokybė. Pagamintos gelinės tabletės su mikrokapsuliuotu muskatų sėklų eteriniu aliejumi ir įvertintas veikliųjų junginių atsipalaidavimas imitacinėje seilių terpėje in vitro. Tokio pobūdžio tyrimai yra naudingi ir aktualūs tolesniems gelinių tablečių su mikrokapsuliuotomis formomis tyrimams.
The aim of the dissertation is to evaluate the influence of technological factors and excipients also to determine microencapsulated nutmeg essential oil’s influence on the quality of chewable gel tablets. The dissertation consists of English (introduction, general part of the dissertation, 5 chapters according to the defending statements and their publications, results and their conclusions) and Lithuanian (general part of the dissertation, discussion and review of results and conclusions) parts, information about the author, bibliography and copies of publications.
The influence of the extraction process on the yield of active compounds from nutmeg seeds (Myristica fragrans Houtt.) was determined as well as antioxidant, antibacterial and anti-inflammatory activity of the essential oil and hydrolat. The influence of different emulsifiers and essential oil concentrations on the quality and stability of direct type emulsions with essential oil was evaluated. Essential oils are volatile and environmentally resistant, therefore, microcapsules with essential oil have been produced by extrusion and lyophilization methods and their quality has been evaluated. Chewable gel tablets with microencapsulated nutmeg essential oil were prepared and the release of the active compounds in artificial saliva medium in vitro was evaluated. The research that was carried out is useful and relevant for further studies of gel tablets with microencapsulated forms.
The influence of the extraction process on the yield of active compounds from nutmeg seeds (Myristica fragrans Houtt.) was determined as well as antioxidant, antibacterial and anti-inflammatory activity of the essential oil and hydrolat. The influence of different emulsifiers and essential oil concentrations on the quality and stability of direct type emulsions with essential oil was evaluated. Essential oils are volatile and environmentally resistant, therefore, microcapsules with essential oil have been produced by extrusion and lyophilization methods and their quality has been evaluated. Chewable gel tablets with microencapsulated nutmeg essential oil were prepared and the release of the active compounds in artificial saliva medium in vitro was evaluated. The research that was carried out is useful and relevant for further studies of gel tablets with microencapsulated forms.
Type of document
type::text::thesis::doctoral thesis
Coverage Spatial
Lietuva / Lithuania (LT)
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Work Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access