Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12512/113911
Options
Funkcionaliųjų arbatų kompozicijų kūrimas naudojant maistines (įskaitant ir prieskonines) žoleles
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Funkcionaliųjų arbatų kompozicijų kūrimas naudojant maistines (įskaitant ir prieskonines) žoleles
Other Title
Creation of functional tea compositions using nutritional (including spice) herbs
Author
Samuilytė, Karolina |
Advisor
Other(s)
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Extent
55 p.
Date Issued
2022-06-02
Abstract
Arbatų kompozicijų kūrimas ir juslinis tyrimas buvo atliktas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Maisto saugos ir kokybės katedros juslinių tyrimų laboratorijoje 2020 metais. Vartotojų nuomonių tyrimas buvo atliktas internetinėje erdvėje 2021 m. Darbo tikslas: sukurti keturias funkcionaliąsias arbatų kompozicijas, pasižyminčias priimtinomis juslinėmis savybėmis ir teigiamu poveikiu sveikatai pagal mokslinę literatūros analizę.
Metodika: Pirmoje tyrimo dalyje remiantis moksline literatūra buvo kuriamos keturios skirtingos funkcionaliųjų arbatų kompozicijos, pasižyminčios palankiomis sveikatai savybėmis. Antroje tyrimo dalyje buvo atliktas sukurtų arbatų kompozicijų juslinis tyrimas. Trečioje tyrimo dalyje buvo atliktas anonimiškas anketinis vartotojų nuomonių tyrimas ,,Arbatų vartojimo įpročiai“.
Rezultatai: Remiantis žolelių savybių panašumu ir jų poveikiu žmogaus sveikatai buvo sukurtos 4 skirtingos kompozicijos ir jų receptūros: stipriam imunitetui, ramiai nervų sistemai, gerai kraujotakai ir virškinimui palaikyti. Arbatų kompozicijose iš viso buvo panaudota 15 maistinių (tarp jų ir prieskoninių) žolelių.
Atlikta juslinė arbatų kompozicijų analizė parodė, kad visos kompozicijos pasižymėjo skirtingu skoniu, kvapu ir spalvos intensyvumu. Juslinėje analizėje iš keturių vertintojams pateiktų arbatų kompozicijų, geriausiai tyrimo dalyviai įvertino arbatą imunitetui – vidurkis 8,5 balo, o mažiausiai buvo įvertinta arbata nervų sistemai – vidurkis 6,5 balo.
Vartotojų apklausa apie arbatos vartojimo įpročius parodė, kad net 33,3 proc. vartotojų renkasi gerti žolelių arbatas, dažniausiai – dėl skoninių savybių. Didžioji dalis respondentų nurodė, kad arbatų kompozicijų pasirinkimas prekybos vietose yra nepakankamas. Nemaža dalis apklaustųjų yra patys bandę sukurti savo arbatų kompozicijas. Dažniausiai arbatų kompozicijose respondentai naudoja mėtas, čiobrelius, melisas ir ramunėles.
Metodika: Pirmoje tyrimo dalyje remiantis moksline literatūra buvo kuriamos keturios skirtingos funkcionaliųjų arbatų kompozicijos, pasižyminčios palankiomis sveikatai savybėmis. Antroje tyrimo dalyje buvo atliktas sukurtų arbatų kompozicijų juslinis tyrimas. Trečioje tyrimo dalyje buvo atliktas anonimiškas anketinis vartotojų nuomonių tyrimas ,,Arbatų vartojimo įpročiai“.
Rezultatai: Remiantis žolelių savybių panašumu ir jų poveikiu žmogaus sveikatai buvo sukurtos 4 skirtingos kompozicijos ir jų receptūros: stipriam imunitetui, ramiai nervų sistemai, gerai kraujotakai ir virškinimui palaikyti. Arbatų kompozicijose iš viso buvo panaudota 15 maistinių (tarp jų ir prieskoninių) žolelių.
Atlikta juslinė arbatų kompozicijų analizė parodė, kad visos kompozicijos pasižymėjo skirtingu skoniu, kvapu ir spalvos intensyvumu. Juslinėje analizėje iš keturių vertintojams pateiktų arbatų kompozicijų, geriausiai tyrimo dalyviai įvertino arbatą imunitetui – vidurkis 8,5 balo, o mažiausiai buvo įvertinta arbata nervų sistemai – vidurkis 6,5 balo.
Vartotojų apklausa apie arbatos vartojimo įpročius parodė, kad net 33,3 proc. vartotojų renkasi gerti žolelių arbatas, dažniausiai – dėl skoninių savybių. Didžioji dalis respondentų nurodė, kad arbatų kompozicijų pasirinkimas prekybos vietose yra nepakankamas. Nemaža dalis apklaustųjų yra patys bandę sukurti savo arbatų kompozicijas. Dažniausiai arbatų kompozicijose respondentai naudoja mėtas, čiobrelius, melisas ir ramunėles.
Creation of functional herbal tea compositions and sensory research has been done at Lithuanian University of Health Sciences, Veterinary Academy, Department of Food Safety and Quality, at laboratory of Sensory research in 2020 years. A survey of consumer opinions has been completed the Internet in 2021. Aim of the thesis: to create four functional tea compositions with acceptable sensory properties and positive health effects according to the scientific analysis of the literature.
Methodology: In the first part of the study, four different functional tea compositions with health-promoting properties were developed based on the scientific literature. In the second part of the study, a sensory research of the created tea compositions was performed. In the third part of the study, an anonymous questionnaire survey of consumer opinions “Tea habits” was conducted.
Results: Based on the similarity of herbal properties and their effects on human health, 4 different compositions and their recipes have been created: to maintain strong immunity, calm the nervous system, good blood circulation and digestion. A total of 15 nutritional herbs (including spices) were used in the tea compositions.
Sensory analysis of tea compositions showed that all compositions were characterized by different taste, smell and color intensity. In the sensory analysis of the four tea compositions presented to the evaluators, the evaluators rated the tea for immunity as the best – 8,5 points, and the evaluators rated the tea for the nervous system as the lowest – 6,5 points.
A survey of consumers about tea consumption habits showed that as many as 33.3 % consumers choose to drink herbal teas, mostly because of their taste properties. The majority of respondents indicated that the choice of tea compositions at points of sale is insufficient. Many of the respondents have tried to create their own tea compositions. Respondents most commonly use mint, thyme, melissa and chamomile in tea compositions.
Methodology: In the first part of the study, four different functional tea compositions with health-promoting properties were developed based on the scientific literature. In the second part of the study, a sensory research of the created tea compositions was performed. In the third part of the study, an anonymous questionnaire survey of consumer opinions “Tea habits” was conducted.
Results: Based on the similarity of herbal properties and their effects on human health, 4 different compositions and their recipes have been created: to maintain strong immunity, calm the nervous system, good blood circulation and digestion. A total of 15 nutritional herbs (including spices) were used in the tea compositions.
Sensory analysis of tea compositions showed that all compositions were characterized by different taste, smell and color intensity. In the sensory analysis of the four tea compositions presented to the evaluators, the evaluators rated the tea for immunity as the best – 8,5 points, and the evaluators rated the tea for the nervous system as the lowest – 6,5 points.
A survey of consumers about tea consumption habits showed that as many as 33.3 % consumers choose to drink herbal teas, mostly because of their taste properties. The majority of respondents indicated that the choice of tea compositions at points of sale is insufficient. Many of the respondents have tried to create their own tea compositions. Respondents most commonly use mint, thyme, melissa and chamomile in tea compositions.
Publisher
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access