Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12512/113909
Options
Lactococcus lactis padermių, išskirtų iš žuvies, identifikavimas ir mikrobiologinės saugos savybių įvertinimas
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Lactococcus lactis padermių, išskirtų iš žuvies, identifikavimas ir mikrobiologinės saugos savybių įvertinimas
Other Title
Identification and Microbiological Safety Properties Evaluation of Lactococcus lactis Strains Isolated from Fish
Author
Kavaliauskaitė, Kamilė |
Advisor
Other(s)
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Extent
35 p.
Date Issued
2022-06-02
Abstract
Pienarūgštės bakterijos (PRB) yra puikiai žinomi probiotikai, kurie gerina produkto
mikrobiologinės kokybės ir saugos savybes. Probiotikai dažnai yra įvardijami kaip galima
alternatyva kontroliuojant antibiotikus ir užkertant kelią patogeninių bakterijų plitimui. PRB gali
gaminti įvairius antimikrobinius agentus, kurie turi stiprų antagonistinį aktyvumą prieš įvairius
patogeninius mikroorganizmus. Nors PRB šaltinis dažniausiai yra pieno, sūrio ir kiti produktai,
pastaraisiais metais vis daugiau dėmesio sulaukia ir žuvys, kaip galimas pienarūgščių bakterijų
šaltinis. Tyrimo metu buvo atliktas Lactococcus lactis bakterijų išskyrimas iš žuvies vidaus organų
(europinio šapalo, paprastosios raudės ir paprastosios kuojos). Iš viso 45 mėginiai buvo
homogenizuoti, praskiesti dešimtkarčiais skiedimais iki 10-7 ir užsėti ant PCA agaro su priedais.
Sekančiame etape atliktas dažymas Gramo būdu, po kurio, mikroskopo pagalba, atsižvelgiant į
savybes (rutulio formos bakterijos, aptinkamos pavienės arba trumpose kokų grandinėlėse),
vizualiai buvo nustatomos Lactococcus spp. bakterijos. Išskirtos Lactococcus spp. buvo įvertintos
PGR metodu, kuomet ieškant specifinio 380 bp fragmento buvo identifikuotos L. lactis padermės.
Paskutiniame etape įvertinamas pasitvirtinusių L. lactis bakterijų jautrumas prieš 9 antibiotikus
(vankomiciną (VA), ampiciliną (AMP), gentamiciną (CN), kanamiciną (K), streptomiciną (S),
eritromiciną (E), klindamiciną (CD), tetracikliną (TE), chloramfenikolį (C)) taikant E - testą.
Tyrimo metu Lactococcus spp. bakterijos buvo nustatytos 36 (80 proc.) visų tirtų žuvies
vidaus organų mėginių. PGR reakcijos metu L. lactis padermės nustatytos tik 3 iš 36 tirtų
Lactococcus spp. Vertinant L. lactis padermių antimikrobinį atsparumą prieš antibiotikus nustatyta,
kad visos trys padermės buvo jautrios ampicilinui (MSK nuo 0,19 µg/ml iki 0,38 µg/ml),
gentamicinui (MSK nuo 0,19 µg/ml iki 0,25 µg/ml), kanamicinui (MSK nuo 1 µg/ml iki 2 µg/ml),
streptomicinui (MSK nuo 3 µg/ml iki 6 µg/ml), eritromicinui (MSK nuo 0,064 µg/ml iki 0,125
µg/ml), klindamicinui (MSK nuo 0,016 µg/ml iki 0,19 µg/ml), tetraciklinui (MSK 2 µg/ml),
chloramfenikoliui (MSK nuo 2 µg/ml iki 6 µg/ml) (p<0,001), tačiau buvo visiškai atsparios
vankomicinui (MSK 256 µg/ml) (p ≥ 0,05).
Lactic acid bacteria (LAB) are well known probiotics which improve microbiological quality
and safety of a product. Probiotics are often mentioned as an alternative to antibiotics in case of
controlling and preventing of pathogenic bacteria. LAB can produce various antimicrobial agents
which have strong antagonistic activity against different pathogenic microorganisms. Although
most common LAB sources are dairy, cheese and other products, for the last few years more
attention is focused to the fish as a possible source of lactic acid bacteria.
Lactococcus lactis bacteria were isolated from internal organs of fish (uropean chub, common
rudd and common roach) in this study. In total 45 samples were homogenized, diluted in ten-fold
dilutions till 10-7 and inoculated into a Plate count agar with supplements. During the next stage
Gram staining was performed and Lactococcus spp. were visually detected with the microscope,
based on the properties like spherical forms of bacteria, a single or short chains of cocci.
Lactococcus spp. were tested with the PCR assay for a specific 380 bp fragment to identify L. lactis
strains. At the last stage confirmed L. lactis strains there tested to antimicrobial resistance by E-test
with 9 antibiotics (vancomycin (VA), ampicillin (AMP), gentamicin (CN), kanamycin (K),
streptomycin (S), erythromycin (E), clindamycin (CD), tetracycline (TE), chloramphenicol (C)).
Lactococcus spp. were detected in 36 (80 %) out of 45 examined internal fish organs samples.
Based on PCR results L. lactis was confirmed only in 3 out of 36 tested Lactococcus spp.
Antimicrobial resistance revealed that all three L. lactis strains were susceptible to ampicillin (MIC
from 0.19 µg/ml up to 0.38 µg/ml), kanamycin (MIC from 1 µg/ml up to 2 µg/ml), streptomycin
(MIC from 3 µg/ml up to 6 µg/ml), erytromycin (MIC from 0.064 µg/ml up to 0.125 µg/ml)
clindamycin (MIC from 0.016 µg/ml up to 0.19 µg/ml), tetracycline (MIC 2 µg/ml),
chloramphenicol (MIC from 2 µg/ml up to 6 µg/ml) (p < 0.001), although they were completely
resistant to vancomycin (MIC 256 µg/ml) (p ≥ 0.05).
Publisher
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Affiliation(s)
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (302536989)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access