Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12512/113906
Options
X centro užsieniečių mitybos raciono analizė ir jo derinimas atsižvelgiant į kultūrinius ypatumus
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
X centro užsieniečių mitybos raciono analizė ir jo derinimas atsižvelgiant į kultūrinius ypatumus
Other Title
Analysis of the Diet of Foreigners of Center X and its Adjustment Taking into Account Cultural Peculiarities
Author
Grigorjeva, Natalja |
Advisor
Other(s)
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Extent
46 p.
Date Issued
2022-06-10
Abstract
Šiuo darbu siekėme išanalizuoti X centro užsieniečių mitybos racioną ir galimybę jį suderinti atsižvelgiant į neatitikimus normoms ir kultūriniams ypatumams. Tyrimo objektu pasirinktas Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos X Užsieniečių registracijos centras (toliau X centras). Tuo tikslu atliktas kokybinis tyrimas (analizei pasirinkti X centro užsieniečių maitinimo valgiaraščiai) ir kiekybinis momentinis tyrimas (duomenys buvo renkami panaudojant anketinę apklausą). Apklausoje dalyvavo įvairaus amžiaus ir įvairių tautybių 114 X centro gyventojai. Tyrimo metu gauti duomenys buvo apibendrinti, naudojantis Microsoft Excel 2021 programa. Gautų duomenų analizė atlikta naudojant IMB SPSS (Statistical Package for the Social Science) 26.0 versiją, statistiškai reikšmingi duomenys laikomi, kai p<0,05.
Išanalizavus X centro užsieniečių mitybos racioną, galima teigti, kad ne visada X centre apgyvendintų užsieniečių racionas pilnai atitinka reikalavimus ir normas. Dažniausiai aptinkami per dideli maisto medžiagų kiekiai ir paros maisto davinio energinė vertė. Užsieniečiams pasirinktinai yra siūlomi trys maitinimo tipai, siekiant kuo labiau patenkinti jų fiziologinius ir kultūrinius poreikius. X centro užsieniečiai gali pasirinkti tradicinį maitinimo tipą, kur įtraukti kiaulienos gaminiai, alternatyvų maitinimo tipą (be kiaulienos gaminių) ir vegetarinį maitinimo tipą. Tyrimo metu nustatyta, kad didžioji X centro gyventojų dalis valgo centre pagamintą maistą ir yra pasirinkę alternatyvų maitinimo tipą. Pastebėta statistiškai reikšminga sąsaja tarp valgančių ir nevalgančių centre pagaminto maisto lyties atžvilgiu (p=0,012). Visos apklaustos moterys valgo X centre tiekiamą maistą. Nustatytas ryšys (p=0,0001) tarp maitinimo tipo pasirinkimo ir kilmės šalies atžvilgiu. Siekiant racioną labiau pritaikyti kultūriniams ypatumams ir atsižvelgti į užsieniečių nuomonę, valgiaraštį galima papildyti labiau X centro gyventojams priimtinais maisto produktais.
The aim of this work was to analyze the diet of foreigners at Center X and the possibility to adjust it according to the discrepancies between norms and cultural peculiarities. The X Aliens Registration Center of the State Border Guard Service under the Ministry of the Interior of the Republic of Lithuania (hereinafter X Center) was selected as the object of research. The X Aliens Registration Center of the State Border Guard Service under the Ministry of the Interior of the Republic of Lithuania (hereinafter X Center) was selected as the object of research. For this purpose, a qualitative study (diet menus of the X Center for foreigners selected for analysis) and a quantitative instantaneous study (data were collected using a questionnaire) were conducted. Residents of the 114 X Center of various ages and nationalities took part in the survey. The data obtained during the study were summarized using Microsoft Excel 2021. The analysis of the obtained data was performed using IMB SPSS (Statistical Package for the Social Science) version 26.0, statistically significant data are considered when p<0.05.
After analyzing the diet of foreigners in Center X, it can be stated that the diet of foreigners accommodated in Center X does not always fully comply with the requirements and norms. Excessive amounts of nutrients and the energy value of a daily ration are most commonly found. Foreigners are optionally offered three types of meals to best meet their physiological and cultural needs. Foreigners at Center X can choose a traditional type of catering that includes pork products, an alternative type of catering, in addition to pork products, and a vegetarian type of catering. The study found that the majority of the population in Center X eats food produced at the center and has chosen an alternative type of food. A statistically significant correlation was observed between those who ate and those who did not eat in terms of gender (p=0.012). All women interviewed eat food served at the X Center. A relationship (p=0.0001) was found between the choice of diet and the country of origin. In order to make the diet more culturally specific and to take into account the opinion of foreigners, the menu can be supplemented with foods that are more acceptable to the residents of the X Center.
Publisher
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access